ترس از سخنرانی چیست؟ چرا از سخنرانی می ترسیم؟
ترس از سخنرانی چگونه ایجاد می شود؟
در مورد ترس از سخنرانی مطالب زیادی گفته شده است. ما نیز در این مقاله قصد داریم به صورت کامل به مساله ترس از سخنرانی و اینکه چرا انسانها ترس از سخنرانی را تجربه می کنند و این حالت در افراد چگونه ایجاد می شود؟و در نهایت به راهکارهای ان ال پی برای از بین بردن ترس از سخنرانی می پردازیم.
چگونه انسان ها هنگام سخرانی احساس ترس و خجالت می کنند؟
برای اینکه بتوانید این حالات را به صورت ملموس درک کنید به حالتی که در بیشتر افراد در هنگام سخنرانی در جمع ایجاد می شود اشاره می کنیم.اگر شما هم این حالت راتجربه کرده باشید به راحتی می توانید درک کنید که منظور ما از خجالت کشیدن در هنگام سخنرانی در جمع چیست؟
اگر از شما بخواهند که در جمعی چند نفره حاضر شوید و برای آنها سخنرانی کنید اگر این کار را قبلا انجام نداده باشید و یا تجزبه سخنرانی در جمع را نداشته باشید به احتمال زیاد برای بار اول این حالاتی که در زیر می شاید را تجربه خواهید کرد:
-قلب شما شروع به تپش کرده و احتمال اینکه خودتان صدای تپش قلبتان را بشنوید زیاد است.
-دهان شما خشک شده و احساس تشنگی می کنید
-قادر به دیدن اشیاء و افراد نزدیک نیستید، زیرا مردمک چشم شما به دلیل ترشح هورمون آدرنالین گشاد شده است.
-عضلات شما منقبض شده و نفستان به شماره می افتد، انگار نفس کشیدن برای شما دشوار می شود.
-نمی توانید روی صحنه بایستید، زیرا بدن شما شروع به لرزیدن کرده و عضلات پایتان دیگر قادر نیستند شما را سرپا نگه دارند.
در این مقاله قصد داریم به این مقوله بپردازیم که این اتفاقات چگونه در زمان بسیار کمی می افتند و این اتفاق چه مسائلی را به دنبال دارد؟
ان.ال.پی در مورد این مقوله سه رویکرد دارد و دلایلی که باعث وقوع این اتفاق می شوند را به سه دسته تقسیم می کند
۱-نداشتن دانش کافی برای ارائه سخنرانی
گاهی وقتها از انسان برای ارائه سخنرانی برای افراد حاضر در سالن دعوت به عمل می آید, افرادی که برای سخنرانی به روی صحنه می روند برای اینکه از این چالش سربلند بیرون بیایند باید برای سخنرانی خود مطالبی را آماده کرده باشند و برای ارائه آن تسلط کافی داشته باشند.
در مرحله اول این عدم آمادگی افراد است که می تواند باعث ترس و خجالت او شود، زیرا می ترسد که نتواند آن طور که باید سخنرانی کند و احتمال اینکه حرف هایی بزند که باعث شود در حضور جمعیت احساس خجالت کند زیاد است.
آن طور که پیداست این مساله در اینجا به راحتی می تواند حل شود. اگر افراد از قبل آمادگی کافی داشته باشند که سخنرانی بی نقصی را ارائه دهند آن وقت مشکل حل خواهد شد.
این مساله کمتر اتفاق می افتد و سخنرانان از قبل می دانند که باید سخنرانی کنند و اطلاع دارند که باید خود را برای سخنرانی آماده کنند, مگر اینکه در حضور جمع و یا در سمیناری به صورت بداهه از او برای سخنرانی دعوت شود تا سخنرانی کوتاهی را انجام دهد
در اینصورت اگر فرد سخنران نباشد و یا سخنران ماهری نباشد ممکن است حالاترترس به سراغ او بیاید. این گونه مسائل با تمرین زیاد به راحتی قابل حل هستند و کمتر باعث ایجاد حالات ترس و خجالت در انسان می شوند.
۲-فیزیولوژی بدن انسان
وقتی نام افراد برای ایراد سخنرانی برده می شود اولین اتفاقی که می افتد این است که قلب او شروع به تپیدن می کند.چه چیزی باعث می شود که قلب شروع به تپشهای شدیدی کند و یا عضلات منقبض شوند؟ این هورمون آدرنالین نام دارد. ترشح آدرنالین باعث تپش قلب می شود، زیرا قلب را تحریک می کند که به عضلات بدن, شدیدا خونرسانی کند.
آدرنالین موجب انقباض ریه ها نیز می شود و این اتفاق موجب نفس نفس زدن افراد و یا به شماره افتادن تنفس آنها میشود به همین دلیل است که افراد در لحظات اول سخنرانی صدای تکه تکه دارند و نمی توانند درست صحبت کنند تا این که بتوانند بر خود مسلط شوند و به صورت صحیح تنفس کنند.
بیشتر این حالتها در لحظات اولیه سخنرانی اتفاق می افتد افرادی که در سخنرانی مهارت دارند به راحتی می توانند خود را کنترل کنند وتنفس کنترل شده ای داشته با شند. یکی از راه های کنترل تنفس انجام تمرینات ورزشی است که باعث افزایش حجم ریه می شود زیرا اگر حجم هوای ریه زیاد باشد حتی اگر ریه منقبض هم شود هوای کافی برای حرف زدن را فراهم خواهد کرد.
آدرنالین هورمونی است که برای دفاع در برابر خطرات وهیجانات در بدن انسان ترشح می شود و تغیراتی که در روند کاری بدن انجام می دهد باعث تقویت قدرت عضلات می شود. در هنگام ترس و یا اوقاتی که به انسان شوک وارد می شود نیز این هورمون ترشح می شود.زیرا انسان را برای رویارویی در مقابل خطرات آماده می کند.
۳-باورهای انسان
گاهی اوقات افراد به این باور رسیده اند که نمی توانند در برابر جمع سخنرانی کنند, این باور در زندگی گذشته او ساخته شده است. شاید در گذشته شخصی به او چیزی گفته است و یا اتفاقی افتاده است که او به این باور رسیده است که نمی تواند سخنران موفقی باشد, بنابراین در ذهن او این باور ساخته شده است که توانایی سخنرانی را ندارد.
ان ال پی نظریه ای دارد که می گوید افرادی که در هنگام سخنرانی حالات خجولی را تجربه می کنند فکر نمی کنند که افراد حاضر از او خوششان بیاید.
پس در هنگام سخنرانی, نمی توانند خوب صحبت کنند و همه حالات و احساسات خجولی را تجربه می کنند. در نهایت هم حاضرین از او خوششان نمی آید و ذهن نا خودآگاه او ثابت می کند که سخنران خوبی نیست.
راه حلی که ان ال پی برای رفع خجولی این افراد ارائه می دهد این است که آنها باید باور خود را عوض کنند و این باور محدود کننده را با یک باور نیرو بخش جایگزین کنند تا بتوانندبر این حالات غلبه کنند.
ان ال پی بر این موضوع که همه مسائل روانی انسان ریشه در ذهن انسان دارد و اگر انسان بتواند این توانایی را به دست آورد که ذهن خود را به درستی برنامه ریزی کند قدرت این را خواهد داشت که بدن فیزیکی خود را کنترل کند.
همان طور که گفته شد خجولی در سخنرانی به دلیل ذهنیت انسان از خودش به وجود می آید همه آن هورمونها و مسائلی که باعث ایجاد حالات و احساسات ترس از سخنرانی درانسان می شود همه و همه از ذهن ناخودآگاه او سرچشمه می گیرند و اگر انسان باور داشته باشد که سخنران خوبی است حتما می تواند سخنرانی بدون هیچ ترس و خجالت را تجریه کند و طوری عمل کند که حضار هم از عملکرد او راضی باشند.
ولی اگر او نسبت به خود این باور را داشته باشد که نمی تواند سخنرانی خوبی را ارائه دهد پس ذهن او سعی خود را می کند که به این باور او جامه عمل بپوشاند و همه شواهد و اطلاعات را برای اثبات این باور او جمع آوری می کند و در نهایت هم به او و دیگران ثابت می کند که سخنران خوبی نیست.
پس چرا باید این باورها را در خود بپروریم که ما را در زندگی محدود کنند و باعث شوند که نسبت به خودمان نگرشی منفی داشته باشیم. ما به راحتی می توانیم کنترل ذهن خود را به دست بگیریم و طوری زندگی کنیم که اسیر ذهنیت و باورهای محدود کننده خود نباشیم. فقط در این صورت است که انسانی مقتدر خواهیم بود.
در پایان پیشنهاد ویژه ای داریم. اگر تا اکنون در دوره غیرحضوری آموزش رایگان ان ال پی شرکت نکرده اید همین الآن در این دوره کاملا رایگان آموزش ان ال پی شرکت نمایید.
کافی است با پرکردن فرم زیر فیلم های این دوره را در ایمیل خود دریافت نمایید