قدرت تصمیم – چگونه درست تصمیم بگیریم؟
قدرت تصمیم
انسان های موفق و بزرگ هم روزی تصمیم گرفتند که زندگی خود را آنطور که دوست دارند بسازند. آنها یک روز با خودشان مشورت کردند و بالاخره یک تصمیم گرفتند. آنها تصمیم گرفتند که دست به اقدام بزنند. آنها تصمیم گرفتند که چگونه درست تصمیم بگیرند؟ آنها کار را شروع کردند. آنها به قدرت تصمیم آگاهی داشتند
اگر از آنها بپرسید که چطور شد موفق شدید؟ چطور شد ثروتمند شدید؟ و یا اینکه چطور شد به اهداف خود رسیدید؟ آنها فقط یک جمله می گویند: فقط با یک تصمیم شروع شد. آنها همه موفقیت هایشان را مدیون یک تصمیم درست هستند. آنها تصمیم گرفتند.
شاید شما هم بگویید که خوب ما هم تصمیم گرفتیم که برای رسیدن به اهدافمان تلاش کنیم! درست می گویید شما هم تصمیم گرفته اید و برای اینکه به اهدافتان برسید باید دید که تا چه حد به ۵ نکته زیر عمل می کنید. همه موفقیت های شما در گرو این است که به این ۵ نکته واقف باشید و به آنها عمل کنید.
۵ نکته ای که برای تصمیم گیری درست باید به آنها توجه کرد
۱- نیروی واقعی تصمیم را بشناسید
تصمیم گیری آغاز هر موفقیت است. تصمیم گیری می تواند شما را به هر آنچه که دوست دارید برساند. شما می توانید از قدرت تصمیم گیری برای دگرگون کردن تمام زندگی تان استفاده کنید. انسان می تواند با هر تصمیم که می گیرد تغییری تازه را در زندگی اش ایجاد کند. باز هم یادتان باشد که معیار واقعی بودن تصمیم این است که به آن تصمیم عمل کنید و برای عملی کردن آن تصمیم اقدام کنید.
۲- دقت کنید که مشکل ترین مرحله در رسیدن به هدف گرفتن یک تصمیم واقعی و پای بند بودن به آن است
افراد زیادی را می بینیم که در هر لحظه تصمیم های مختلفی می گیرند. اگر کسی تصمیم می گیرد که تلاش کند و به اهدافش برسد و به تصمیم خود عمل نکند او تصمیم نگرفته است. کسی تصمیم واقعی می گیرد که به تصمیم خود عمل کند و به آن مقید باشد.
افراد موفق و ثروتمند سریع و بلافاصله تصمیم می گیرند. آنها می دانند که چه می خواهند و برای رسیدن به خواسته های خود سریع تصمیم می گیرند و در نهایت هم به تصمیم هایشان جامه عمل می پوشانند.
افراد موفق آینده خود را بعد از تصمیمی که گرفته اند متصور می شوند و می دانند که بعد از تصمیم به کجا می رسند. می توان گفت خود تصمیم گرفتن هم نوعی دست به عمل زدن است. اگر شما تصمیم می گیرید به این معنی است که دست به اقدام می زنید. پس این دست به اقدام زدن باید ادامه دار باشد تا بتواند شما را به آنچه که می خواهید برساند.
۳- زیاد تصمیم بگیرید
اگر بگوییم که تصمیم گیری نیروی بسیار زیادی را در وجود شما می سازد دروغ نگفته ایم. بسیاری از انسان های موفق چون تصمیم بزرگی گرفته اند به همان نسبت هم نیروی بزرگی را ساخته اند تا به اهداف خود برسند. پس تصمیم بزرگ، نیروی بزرگی هم ایجاد می کند. پس همین الآن تصمیم بزرگی بگیرید و نیروی بی کران درونی را آزاد کنید.
۴- از تصمیم هایی که می گیرید درس و تجربه بگیرید
همانطور که تصمیم می گیرید که به دست به اقدام بزنید و به اهدافی که دوست دارید برسید به همان نسبت هم شهامت خود را بالا ببرید. آمادگی داشته باشید که هر اتفاقی افتاد، دست از ادامه دادن برندارید و همچنان ادامه دهید. در بعضی اوقات تصمیماتی که می گیریم ما را به آنچه که می خواهیم نمی رساند.
در این شرایط بهترین کار این است که از تصمیمات خود درس و تجربه بگیریم و تصمیم خود را تغییر دهیم. در شرایطی که تصمیمات شما، شما را به خواسته تان نمی رساند، تصمیم بگیرید که از تصمیمی که گرفته اید درس بگیرید.
این درس می تواند تجربه ای باشد که برای تصمیم های بعدی از آن استفاده کنید. تجربیاتی که به دست می آورید می توانند بسیار مفید باشند و به شما کمک کنند که اشتباهات خود را تکرار نکنید.
یادتان باشد، شما یک انسان هستید و یک انسان هم می تواند اشتباه کند. مهم این است که از اشتباهات خود درس بگیرید و از آنها به عنوانی پلی برای عبور از مسائل بزرگی که در سر راه موفقیت پیش می آید استفاده کنید.
۵- انعطاف پذیر باشید
درست است که گفتیم باید به تصمیم های خود مقید باشید، ولی این نکته به معنی این نیست که در تصمیمات اشتباه خود پافشاری کنید. انسان به دنیا آمده است که اشتباه کند ولی نباید اشتباهات خود را ادامه دهد. اگر راه اشتباه را بروید به مقصد اشتباهی هم خواهید رسید.
پس اگر دیدید به جایی که دلخواه شما نیست رسیدید به این معنی است که تصمیم اشتباهی گرفته اید و باید تصمیم تان را تغییر دهید و راه درست را انتخاب کنید. شما باید زندگی پرشوری را که در آن همیشه در حال تصمیم گیری های درستی هستید تجربه کنید.
آگاهی از این نکته که این شما هستید که تصمیم می گیرید، زندگی تان را آنگونه که خودتان دوست دارید بسازید، به شما قدرتی را می دهد که تصمیم بگیرید و اقدام کنید.
باز هم می گوییم این شما هستید که شرایط را می سازید و شرایط نیست که تسلیم آن شوید. انسان های موفق و ثروتمند هرگز تسلیم شرایط نمی شوند.
چگونه در زندگیدرست تصمیم بگیریم؟
زندگی انسان همواره پر است از انتخابهای گوناگون؛ یعنی اینکه انسان برای ادامه زندگیاش در حال تصمیم گیری است که کدامیک از گزینهها را انتخاب کند. او میتواند انتخاب کند که سلامت باشد یا اینکه بیمار شود. او انتخاب میکند که شام را در خانه بخورد یا اینکه به رستوران برود و در کنار دوستانش شام بخورد.
او انتخاب میکند که تلویزیون تماشا کند و یا اینکه مطالعه کند. برای انتخاب هرکدام از این گزینهها باید تصمیم بگیرد. تصمیمگیری یکی از موضوعات مهمی است که انسان را بهسوی موفقیت پیش میبرد و یا اینکه او را بهسوی ناامیدیها و ناکامیها سوق میدهد. تصمیم با او است که کدام یک را انتخاب کند.
اگر الآن این مقاله را میخوانید نتیجه تصمیم شماست. شما تصمیم گرفتید که انتخاب کنید به وبسایت ایران ان.ال.پی وارد شده و مقاله تصمیمگیری را مطالعه کنید. اگر فکر میکنید که دنیا جای خوبی برای زندگی کردن نیست و یا اینکه برعکس فکر کنید باز شما تصمیم گرفتهاید که اینگونه فکر کنید.
در هر زمان در حال تصمیم گرفتن هستیم
اگر فکر میکنید که زندگی انسان همراه با جبر است و انتخابی وجود ندارد و شما نمیتوانید در مورد خودتان تصمیم بگیرید باز شما هستید که تصمیم گرفتهاید و این طرز فکر را انتخاب کردهاید. پس میتوان به این نتیجه رسید که این تصمیمها و انتخابهای شماست که زندگی حال و آیندهتان مشخص میکند و هیچ اجباری در کار نیست.
فرض کنید در جایی کار میکنید که ماهانه مبلغ مشخصی حقوق دریافت میکنید و از حقوق دریافتی خود راضی هستید. کارتان را هم دوست دارید و با شادمانی به انجام آن مشغول هستید.
اگر با همین شرایط که هستید کار جدیدی به شما پیشنهاد شود که دو برابر حقوق دریافتیتان به شما حقوق خواهند داد و ساعت کاری شما هم به نصف کاهش پیدا میکند با این تفاوت که بهجای مدیریت یک قسمت، چنیدن قسمت را مدیریت کنید و فاصلهی منزل تا محل کارتان ۱۰۰۰ کیلومتر افزایش پیدا میکند، شما کدام را انتخاب میکنید؟
تصمیم میگرفتید که در همان کار قبلی بمانید یا اینکه تصمیم میگرفتید پیشنهاد جدید را قبول کرده و محل کارتان را عوض کنید؟ تصمیم با شماست. شما چگونه تصمیم میگیرید؟
بارها برای همهی شما انتخابهایی وجود داشته است که شما را در شرایط گرفتن تصمیمات مهمی در زندگی شغلی و خانوادگیتان قرار داده است. در آن زمان شما تصمیم گرفتهاید که از گزینههای موجود یکی را انتخاب کنید. اینکه الآن در این شرایط هستید حاصل تصمیم آن زمان بوده است.
تصمیم های گذشته شما شرایط الآن شما را به وجود آورده اند
اگر تصمیم متفاوتی گرفته بودید الآن شرایط دیگری داشتید وزندگیتان طور دیگری بود. تصمیمات ما نشان میدهند که ما چگونه فکر میکنیم. تصمیم های ما راهی که قرار است برویم و مقصدی که قرار است برسیم را نشان میدهند.
گاهی اوقات ما در برابر دوراهی قرار میگیریم؛ یعنی اینکه باید تصمیم بگیریم که کدام انتخاب را داشته باشیم. یکی از انتخابها زندگی ما را متحول خواهد کرد و انتخاب دوم تغییر چندانی را در زندگی ما ایجاد نمیکند. البته انتخابی که زندگی شما را متحول میکند خطرات بزرگی هم دارد.
اگر قرار باشد که بین بد و خوب یکی را انتخاب کنیم، مسلم است که خوب را انتخاب میکنیم. کدام انسان عاقلی تصمیم میگیرد که گزینه بد را انتخاب کند.
این خطرات باعث میشوند که بسیاری از افراد تصمیم بگیرند که گزینهای را انتخاب بکنند که آنها را وارد چالش نکند. مغز انسان طوری آفریده شده است که دوست ندارد تغییر کند. انسان از تغییر فرار میکند.
به همین دلیل سعی میکنیم که تصمیمهای ما زندگی ما را به خطر نیندازد و کمترین تغییر را به ما اعمال کند. تفاوتی که باعث تفاوت در انسانها میشود و باعث میشود که بعضی از افراد موفق، ثروتمند، شاد، سلامت و بعضی دیگر شکستخورده، فقیر، غمگین و بیمار باشند تفاوت در این تصمیمها است. شما کدام را انتخاب میکنید. ثروت یا فقر، بیماری یا سلامت، شادی یا غم، موفقیت یا شکست؟
انسانهایی که تصمیم میگیرند خطرات را قبول کنند و دست به انتخاب گزینه چالشبرانگیز میکنند همانهایی هستند که شادی و ثروت و موفقیت و سلامتی را انتخاب میکنند. هرچند آنها به خطرات گزینه بهتر هم توجه دارند ولی تصمیمشان آنها را به سمت پیروزی و موفقیت پیش خواهد برد.
چگونه تصمیم بگیریم؟
یادتان باشد که برای اینکه بتوانید ماهیچههای تصمیمگیریتان را تقویت کنید بهترین راه این است تعداد تصمیمهایی را که میگیرید افزایش دهید. هرچقدر بیشتر تصمیم بگیرید، میتوانید امیدوارتر باشید که تصمیمهای سختتر را راحتتر بگیرید.
اگر در تصمیمگیری مشکل دارید و نمیتوانید تصمیمهای بزرگ و سخت بگیرید بهترین راه این است که تصمیمهای کوچک زیادی بگیرید. قدرت تصمیم های کوچکتر هم به همان اندازه قدرت تصمیم های بزرگ است با این تفاوت که تصمیم های کوچک تر شما را به اهداف کوچکتر می رسانند.
چهار سؤال کلیدی برای گرفتن تصمیمهای بزرگ
حال که تصمیمگیری را تمرین کردهاید و میتوانید تصمیمهای کوچک زندگی را سریعتر بگیرید بهتر است به سراغ تصمیمگیریهای بزرگ و سخت بروید. به این دلیل میگوییم سخت، چون این تصمیمها تغییرات بزرگی را در زندگی ایجاد میکنند. اگر گزینه اشتباهی را انتخاب کنید احتمال شکستتان را بالاتر میبرید.
پس این یک تصمیم بزرگ است که کدام گزینه را انتخاب کنید. پس بهتر است برای اینکه تصمیم خوبی بگیرید چهار سؤال زیر را از خود بپرسید. با توجه به جوابی که به این سؤالها میدهید میتوانید گزینه بهتر را انتخاب کنید. از قدرت تصمیم غافل نشوید و خود را موظف کنید که از قدرت تصمیم به درستی استفاده کنید.
۱- اگر این کار را انجام دهید، چه اتفاقی رخ میدهد؟
اگر در بین گزینههایی که برای انتخاب دارید نمیتوانید تصمیم درستی بگیرید بهتر است این سؤال را از خودتان بپرسید اگر این کار را انجام بدهم، نتیجه چه خواهد شد؟
اگر پاسخ شما به هرکدام از گزینههای خوبی نشان از اتفاق خوب داشت میتوانید روی آن بیشتر فکر کنید؛ و اگر جواب شما نشان میداد که با انجام هرکدام از گزینهها اتفاق خوبی نخواهد افتاد آن گزینه را حذف کنید.
۲- اگر این کار را انجام ندهید چه اتفاقی رخ میدهد؟
گاهی اوقات با انجام ندادن یک کار احتمال دارد که به خودمان و یا به دیگران آسیب بزنیم. پس قبل از اینکه در مورد گزینههای موجود تصمیم بگیرید بهتر است این سؤال را هم از خودتان بپرسید که اگر این کار را انجام ندهید چه اتفاقی خواهد افتاد. پاسخ به این سؤال شما را برای انتخاب گزینه بهتر راهنمایی خواهد کرد.
۳- اگر این کار را انجام دهید چه اتفاقی رخ نمیدهد؟
در بعضی مواقع تصمیم میگیرید کارهایی را انجام دهید که باعث میشود از رخ دادن بعضی از اتفاقها جلوگیری شود. مثلاً اگر غذاهای کمچرب بخورید باعث میشود که سکته نکنید. سکته نکردن اتفاقی است که با تصمیم شما برای خوردن غذاهای کمچرب نسبت مستقیم دارد.
بعضی اوقات رخ ندادن اتفاقی خوب است و ما دوست داریم که آن اتفاق نیافتد و گاهی مواقع هم برعکس رخ ندادن یک اتفاق مطلوب ما نیست و ما دوست نداریم که تصمیم ما باعث رخ ندادن اتفاق خاص شود. مثلاً اگر ما غذای پرچرب بخوریم، نتیجه این کار باعث میشود که پرانرژی نباشیم و این پرانرژی نبودن نتیجهای است که ما آن را نمیخواهیم.
۴- اگر این کار را انجام ندهید چه اتفاقی رخ نمیدهد؟
کارهای هم هستند که اگر شما آنها را انجام ندهید باعث میشود که اتفاقات خوب و یا اتفاقات بد و نامطلوب نیافتند. اگر در تصمیمگیری سردرگم هستید و نمیتوانید تصمیم درستی بگیرید بهتر است این سؤال را از خودتان بپرسید که اگر این کار را انجام ندهم چه اتفاقی رخ نمیدهد؟
گاهی وقتها انجام ندادن کاری باعث میشود اتفاقی که ما مطلوب ماست رخ ندهد. یا اینکه انجام ندادن کاری از طرف ما باعث رخ ندادن اتفاقی شود که نامطلوب است.
پاسخ به این چهار سؤال و بررسی همهی پاسخها ما را به انتخاب بهترین گزینه راهنمایی میکند. این چهار سؤال بر اساس منطق دکارتی طراحی شده است. الگوهای زبانشناسی که در این چهار سؤال وجود دارد شما را بتوانید گزینههای پیش رو را از زوایای مختلفی بررسی کنید.
اگر نمیتوانید تصمیم درستی بگیرید، مثلاً نمیتوانید تصمیم بگیرید که محل زندگیتان را عوض کنید، شغلتان را عوض کنید، تیمتان را تشکیل دهید، طلاق بگیرید، ازدواج کنید و یا تصمیمات بزرگ دیگر، این سؤالها شما را با الگوهایی که دارد برای یافتن بهترین انتخاب هدایت میکند.
سردرگمی باعث حرکت می شود
اگر با پرسیدن این سؤالها سردرگم میشوید، نشانهی خوبی است؛ زیرا این سردرگمی نشان میدهد که در ذهن و افکار شما اتفاقاتی در حال رخ دادن است و دگرگونیهایی در ذهنتان در حال انجام است.
اگر در زمانهایی از زندگیتان کاری را انجام دادهاید و با انجام آن کار دوستتان با شما رابطهاش را قطع کرده است، با توجه به اینکه هیچ شخصی دلش نمیخواهد دوستانش را از دست بدهد، پرسیدن این چهار سؤال میتوانست به شما در انتخاب انجام آن و یا عدم انجام آن کار کمک بسیاری بکند.
این سؤالها به شما کمک میکند که تصمیمهایتان را از همه جوانب بررسی کنید و به این شکل به تصمیمهایی که از نظر شما بهترین تصمیم است برسید.
این قدرت تصمیم است که موتور حرکت انسان به سوی موفقیت ها است. هر انسانی اگر به قدرت تصمیم واقف باشد به این نتیجه خواهد رسید که این خود اوست که زندگی اش را براساس خواسته اش می سازد.
قدرت تصمیم به اندازه ای است که انسان با هر سختی و دشواری ای که هست به سمت اهدافش حرکت می کند. قدرت تصمیم به انسان انگیزه می دهد و او را تشویق می کند تا به سمت قله های موفقیت حرکت کند و هرگز تسلیم نشود.