چگونه یاد می گیریم؟ – آیا می توانیم بدون تلاش یادبگیریم؟

7,272

چگونه یاد می گیریم؟

به نظر شما ما انسان ها چگونه یاد می گیریم؟ آیا همه انسان ها در کار یادگیری مثل هم عمل می کنند؟ شاید برای شما هم سؤال باشد که چگونه یاد می گیریم؟ یادگیری چیزی است که از همان دوران جنینی در وجود انسان قرار دارد. شاید برایتان تعجب آور باشد که جنین انسان هم از رفتارهای و گفتارهای مادر یاد می گیرد.

به همین دلیل است که لازم است در دوران جنینی مادر مراقب محیط اطراف خود باشد تا مشکلات و مسائلی به وجود نیاید که احساس بدی را تجربه کند. زیرا کودک درون بطن او احساس های او را می آموزد. احساس هایی مانند ترس، غم، وحشت، خجالت زدگی، اضطراب، نگرانی و همه آنچه مادر احساس می کند روی مادر تأثیرات مخربی خواهد گذاشت. در این مقاله به این سؤال دقیقا پاسخ داده می شود. ما چگونه یاد می گیریم؟

۱-یادگیری چیست؟

۲-یادگیری خوب و مؤثر چگونه اتفاق می‌افتد؟

۳- آیا همه‌ی انسان‌ها در کار یادگیری شبیه به هم عمل می‌کنند یا اینکه عملکردشان با هم متفاوت است؟

۴- آیا راهی وجود دارد که بدون تلاش یاد بگیریم؟

مردم در مورد یادگیری نظرات متفاوتی دارند.  بعضی ها می‌گویند انسان‌ها در یادگیری موارد مختلف عملکردهای متفاوتی دارند. بعضی ها زود یاد می‌گیرند و بعضی‌ها دیر یاد می‌گیرند.  انسان از آن موقع که به دنیا می‌آید شروع به یادگیری می‌کند. نوزاد انسان در لحظه‌ی به دنیا آمدن بعضی از مواردی که برای بقایش لازم است را  می‌داند، مثلا او می‌داند که وقتی گرسنه شد باید گریه کند. او می‌داند برای اینکه مادرش در رفع نیازهایش به او کمک کند باید گریه کند. راهی جز این نیست که نیازهایش را با گریه کردن به مادرش و اطرافیانش اطلاع دهد.

کودک انسان در حین رشد متوجه می‌شود که برای اینکه نیازهایش را برطرف کند کافی نیست که به مادرش اکتفا کند، او متوجه می‌شود که برای به دست آوردن موارد و چیزهای مورد نیازش باید خودش به تنهایی اقدام کند، پس دوست دارد که حرکت کند و خودش به آنها دسترسی داشته باشد. ما انسان ها چگونه یاد می گیریم؟

 او تلاش می‌کند که خودش را کشان کشان به چیزهایی که دوست دارد برساند. میل به حرکت، کودک را وادار می کند که بیشتر تلاش کند. او خودش را سینه خیز به موارد مورد نیازش می‌رساند، ولی این کافی نیست. گریه کردن هم او را راضی نمی‌کند، تلاش می‌کند که برای خواستن هرچیزی اسم آن را بگوید. کلمات بابا و مامان اولین کلماتی هستند که بیشتر کودکان آنها را به زبان می‌آورند.

کم‌کم کلمات بیشتری را یاد می‌گیرد و چیزهای زیادتری می‌آموزد. کودک رشد می‌کند و راه رفتن و حرف زدن را یاد می‌گیرد.

در اینجا می‌خواهم از شما سؤالی بپرسم. فرض کنیم شخصی حرف زدن و راه رفتن را یاد گرفته باشد، اگر او را مجبور بکنند که به مدت ده سال نه حرف بزند و نه راه برود، آیا بعد از گذشت ده سال او حرف زدن و راه رفتن را فراموش خواهد کرد؟

جواب شما برای این سؤال چیست؟ صبر کنید! قبل از اینکه جواب سؤال بالا را بدهید به داستان زیر توجه کنید.

امیر فردی است که برای یادگیری رانندگی به آموزشگاه رانندگی مراجعه کرده است. او علاقه زیادی به رانندگی دارد ولی حتی روشن کردن اتومبیل را هم بلد نیست و نمی‌داند که پدال کلاچ و ترمز و گاز کدام است. مربی او توضیح می‌دهد که برای شروع رانندگی چه کارهایی باید بکند و از کجا شروع کند. مربی به امیر یاد می‌دهد که کلاچ و ترمز و گاز کدام‌ها هستند و عملکرد آنها چیست.

او رانندگی را یاد می‌گیرد و می‌تواند اتومبیل را کنترل کند ولی باید دقت زیادی بکند و فرمان اتومبیل را دو دستی بگیرد.  پس از مدتی او با تمرین و تکرار زیاد، دیگر به راحتی رانندگی می‌کند. دیگر دستش نمی‌لرزد و نمی‌ترسد. امیر پس گذشت زمان و تمرین و تکرار زیاد، رانندگی را به ذهن ناخودآگاهش می‌سپارد. ذهن ناخودآگاه هم هیچ وقت اشتباه نمی‌کند. مراجعه کنید به کتاب تئوری تغییر.

حرف زدن، راه رفتن، نوشتن، رانندگی کردن و هر رفتار و یا هرچیزی که انسان می‌آموزد اول به صورت خودآگاه یاد می‌گیرد و این یادگیری با تمرین و تکرار کم‌کم به یادگیری ناخودآگاه تبدیل می‌شود.

فکر کنم الان می‌توانید به سؤالی که پرسیده شد جواب درستی بدهید. اگر جواب شما این است که انسان پس از اینکه رفتاری را یادگرفت و این رفتار آنقدر تکرار شد که به صورت عادت در آمد، اگر چندین سال هم بگذرد انسان آن رفتار را فراموش نخواهد کرد، جواب شما درست است . مثلا اگر انسان پس از اینکه یاد گرفت حرف بزند و مجبور شد که ده سال هم حرف نزند، پس از آن سالها باز هم می تواند به راحتی حرف بزند. این به معنی آن است که یادگیری به صورت عمیق و ناخودآگاه انجام شده است.

این نوع یادگیری‌ها در محل کار هم خودش را نشان می‌دهد. اگر شخصی در انجام کارش سریع پیش می‌رود و شخص دیگر این سرعت را ندارد می توان نتیجه گرفت که شخص اول انجام کارش را به صورتی یادگرفته است که به صورت ناخودآگاه کارش را انجام می‌دهد.   

یادتان باشد که اگر انسان می‌تواند کارها و رفتارهای خوب را به این راحتی یاد بگیرد هم او می‌تواند کارها و رفتارهای بد و نامطلوب را هم به راحتی یاد بگیرد. در مقالات قبلی گفتیم که ذهن انسان به گونه‌ای خلق شده است که سریع یاد می‌گیرد. این قابلیت ذهن هم می‌تواند مفید باشد و هم می‌تواند در مواردی دردسرساز شود.

مثلا فرض کنید شب هنگام از کوچه تنگ و تاریکی عبور می‌کنید، همین طور که به فکر فرو رفته‌اید به یکباره گربه‌ای با ایجاد صدای وحشتناکی از کنار شما با سرعت عبور می‌کند. چون ذهن شما این قابلیت را دارد که هرچیزی را به سرعت یاد بگیرد بلافاصله ترس از تاریکی را یاد می‌گیرد. شاید در آن لحظه متوجه این یادگیری این ترس نشده باشید ولی ذهن شما ترس از تاریکی را یاد گرفته است.

پس قابلیت یادگیری سریع در این مثال برای انسان دردسر ساز می‌شود. یادتان باشد که همین سریع یادگرفتن ذهن باعث به وجود آمدن دانش ان.ال.پی شده است. مفید بودن تکنیک‌های ان.ال.پی منوط به اجرای سریع آنها است. این هم به علت یادگیری سریع ذهن انسان است.

پس در این مقاله گفتیم که یادگیری انسان وقتی عمیق‌تر می‌شود که با تمرین و تکرار همراه باشد و این تمرین و تکرار باعث می‌شود که انسان به صورت ناخودآگاه رفتار و یا کار آموخته شده را انجام دهد. گفتیم که انسان سریع یاد می‌گیرد برای اثبات این موضوع مثال کوچه تاریک و گربه را تعریف کردیم. در ادامه گفتیم که همانطور که انسان توانایی دارد که چیزهای خوب و مطلوب را یاد بگیرد به همان صورت توانایی یادگیری چیزهای نامطلوب را دارد.

گاهی اوقات انسان ها یادگیری های بدی دارند. به این یادگیری ها بدفهمی گفته می شود که همان سوء تفاهم است که در زندگی های امروزی زیاد اتفاق می افتد. سوء تفاهم گاهی اوقات باعث نابودی بعضی از ارتباطات می شود. بهترین راه برای جلوگیری از سوء تفاهم یادگیری درست است. با یادگیری درست و دقیق از سوء تفاهمات جلوگیری می شود.

تکنیک‌ها و الگوهای ان.ال.پی با سرعت یادگیری ذهن تطابق دارد و در طراحی این تکنیک ها توانایی ذهن در یادگیری سریع در نظر گرفته شده است. به همین دلیل است که می‌گوییم تکنیک‌های ان.ال.پی باید سریع انجام شوند تا مفید واقع شوند.

در این مقاله به موضوع یادگیری پرداختیم و گفتیم که یادگیری چیست؟ و چگونه یاد می گیریم؟ اگر این مقاله را دقیق مطالعه کرده باشید ما به سؤال چگونه یاد می گیریم؟ پاسخ دادیم. شاید برای شما هم سؤال چگونه یاد می گیریم؟ مطرح شده باشد و شما دنبال جواب این سؤال بوده باشید. با مطالعه این مقاله و کتاب تئوری تغییر می توانید از عملکرد ذهنتان به خوبی باخبر شده و از ذهنتان به صورت بهینه و درست در جهت یادگیری استفاده کنید.

برای تهیه کتاب تئوری تغییر می توانید روی لینک زیر کلیک کرده و پس از پرداخت مبلع کتاب فایل کتاب را بلافاصله دانلود کنید.

خرید کتاب تئوری تغییردر پایان پیشنهاد می کنیم اگر در دوره رایگان آموزش ان.ال.پی شرکت نکرده اید همین الآن در این دوره شرکت کنید. جهت ثبت نام در این دوره کاملا رایگان اطلاعات لازم را در فرم زیر وارد کنید

[mailerlite_form form_id=3]

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 نظرات
  1. نگار رضوی می گوید

    عالی بود مثل همیشه

    1. ابوالفضل قراخانلو می گوید

      سلام دوست عزیز
      ممنون از توجه و لطفی که دارید. شاد و پرانرژی باشید

  2. صادق می گوید

    سلام استاد عزیز
    من همیشه از شما و مطالب سایت یاد میگیرم و سعی میکنم اونا رو با دیگران به اشتراک بگذارم
    این مطلب هم مثل همیشه فوق العاده بود
    اگه امکانش هست در مقالات بعدی در خصوص شرایط یادگیری و تمرکز بیشتر نیز مطالبی رو ارائه بدید
    سپاس فراوان

    1. ابوالفضل قراخانلو می گوید

      سلام دوست عزیز
      از شما به خاطر اینکه به یادگیری و دانش خود بها می دید و در پی ارتقاء دانش خود هستید ممنونیم.
      حتما. سعی خواهیم کرد که در مقالات بعدی در مورد یادگیری و تمرکز و فضا و شرایط یادگیری بیشتر صحبت کنیم.
      ممنون از شما

  3. […] از زمانی که قدم به دنیا می‌گذارد شروع به آموختن می‌کند. یادگیری‌های انسان از همان آغاز زندگی با […]

  4. سمانه می گوید

    سلام خدمت شما . چه مطالب جالبی رو بیان کردید . نمیدونستم یادگیری NLP باید با سرعت انجام بشه

    1. ابوالفضل قراخانلو می گوید

      سلام دوست گرامی
      ممنون از توجه شما که مطالب را پی گیری می کنید و آنها را مطالعه می کنید. شاد و پرانرژی باشید.

  5. پوریا می گوید

    پس ترس از تاریکی اینطوریه که توی ما به وجود میاد….چون من بچه که بودم یه خورده از تاریکی می ترسم

    1. ابوالفضل قراخانلو می گوید

      دوست عزیز سلام
      انسان ترس ها را هم یاد می گیرد. به ترس هایی مانند ترس از تاریکی، ترس از ارتفاع ترس هایی از این نوع فوبیا یا ترس های بیمارگونه می گویند. این ترس ها توسط تکنیک های ان.ال.پی قابل درمان هستند.

  6. نازنین می گوید

    بسیار عالی و مفید بود

دوره کاملاً رایگان و کاربردی آموزش NLP
3 ساعت فیلم آموزشی رایگان به همراه فایل صوتی آن ها
با استفاده از قدرت ذهنتان زندگی خود را آنطور که دوست دارید بسازید.
کمتر از 5 ثانیه تا دانلود فاصله دارید!
شرکت در دوره کاملاً رایگان و کاربردی آموزش NLP